Boektopia

Extra inzetten op technisch en begrijpend lezen is ons doel. Door op vaste momenten de leerlingen te laten lezen in boeken uit onze eigen schoolbibliotheek, werken we niet alleen actief aan het verhogen van het leesniveau van de leerlingen, maar ook aan het leesplezier.

Er wordt wekelijks op 3 vaste tijdstippen gelezen. De leerlingen mogen zich dan doorheen de klas en de gang verspreiden en zich rustig nestelen met een door henzelf gekozen boek. Aan een bank, onder een bank, tegen de muur met een dekentje... Het maakt op die momenten even niet uit, zolang de leerlingen maar rustig en comfortabel kunnen lezen en zich helemaal onderdompelen in het verhaal...

Onze schoolbibliotheek werkt overigens als een echte bibliotheek. De boeken staan mooi alfabetisch gerangschikt per leesniveau. Wanneer een leerling enkele boeken heeft gekozen en deze wil ontlenen, worden ze uitgescand op naam van deze leerling. Zo behouden we steeds een duidelijk overzicht van wie welke boeken heeft ontleend. Na enkele weken kan je de boeken weer inleveren. Ze worden dan opnieuw gescand en teruggeplaatst in de bibliotheek.

Boektopia bevat meer dan 2.000 recente kinderboeken van diverse gerenommeerde uitgeverijen (Lannoo, Querido, De Eenhoorn, Lemniscaat, Gottmer, Kluitman, De Vier Windstreken, ...). Daarmee kunnen de leerlingen eindeloos vertoeven in fantastische verhalen en spannende avonturen.

Bovendien doet onze schoolbibliotheek ook dienst als leeslokaal waar men tijdens de middagpauze rustig kan lezen en relaxen.